Beroemde Nederlandse acteurs

Ons kleine landje is gevuld met eerlijke mensen die niet rond de hete brij heen draaien en vaak eerlijk hun mening geven. Wij, Nederlanders, lijken ons niet voor te doen alsof we iemand anders zijn. Hollywoodacteurs daarentegen worden ervoor betaald om iemand anders te zijn en de meesten zetten dan ook een prachtprestatie neer!

Nederland is een klein land en talentenscouts lopen hier niet dagelijks over straat op zoek naar talent wat eruit springt. En toch zijn heel wat Nederlanders erin geslaagd om een succesvolle carrière op te bouwen als acteur of actrice, en wie we regelmatig opmerken tijdens filmfestivals in Nederland. Dankzij de films waaraan ze hun talenten hebben verleend, beperkt hun bekendheid zich niet tot Nederland.

Rutger Hauer (Blade Runner)

Arend Hauer werd geboren op 14 september 1909 in Utrecht. Hij was een acteur, bekend voor De duivelsgrot (1963), Inzicht (1968) en Vrouwtje Bezemsteel (1964) en de vader van Rutger Hauer.

Arend Hauer trouwde met Teunke Mellema en samen hadden ze een acteerschool. Arend Hauer overleed op 27 januari 1985 in Amsterdam. Rutger daarentegen zag een carrière als zeiler als sneeuw voor de zon verdwijnen, omdat hij net als zijn grootvader kleurenblind is. Rutger trouwde twee keer. Zijn huwelijk met Heidi Merz hield geen stand en hij hertrouwde in 1985 met Ineke ten Kate. Uit elk huwelijk hield hij een kind over. De bekendste films waarin Rutger meespeelde zijn uiteraard Blade Runner, maar ook Sin City, Ladyhawke, Batman Begins en nog vele andere.

Jeroen Krabbé (The Fugitive)

Krabbé, die oorspronkelijk in Amsterdam werd geboren, spreekt vier talen: Nederlands, Engels, Duits en Frans. Naast het feit dat zijn acteertalent kon worden bewonderd in The Fugitive, speelde hij in nog heel wat andere films zoals Ocean’s Twelve, An Ideal Husband, Only Love, Immortal Beloved, Left Luggage en meer dan honderd andere films.

Famke Janssen (X-Men)

Famke Janssen werd geboren op 5 November 1964 in Amstelveen. In 1984 verhuisde ze naar Amerika, waar Chanel haar opwachtte om te starten als model. Om een pauze in te lassen in haar modellencarrière, begon ze te studeren aan filmscholen. Haar eerste rol kreeg ze in 1992, in de film Fathers & Sons,. Haar CV mag ze aanvullen met Golden Eye, House on Haunted Hill, Nip/Tuck, X-Men en The last Stand.

Carice van Houten (Game of Thrones)

Carice werd geboren op 5 September 1976 In Leiderdorp. Haar eerste rol kreeg ze in de film Suzy Q. Andere rollen volgden in Undercover Kitty, Valkyrie, Black Death, Brimstone, de populaire serie Games of Thrones en nog vele andere.