Bioscoop in Nederland

De eerste filmvertoning in de Nederlandse geschiedenis vond plaats in 1896. Nederland bevond zich dus al vroeg in de filmindustrie en sindsdien heeft Nederland ook altijd een belangrijke rol gespeeld in Europese filmscenes. Na verloop van tijd slaagde men er zelfs in om de harten van het Amerikaanse publiek te veroveren met een aantal Nederlandse films.

Historische momenten

Door de Nederlandse geschiedenis heen vertoont het bioscoopwerk vaak verschillende historische gebeurtenissen. Zoals het Duits bezette Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. De film ‘Zwartboek’ van Paul Verhoeven is hier een mooi voorbeeld van. Een ander historisch moment is dat de film ‘Titanic’, met meer dan 3 miljoen bezoekers, recordhouder is van de meest bezochte film in de bioscoopzalen van Nederland.

Maar de Nederlandse bioscoop heeft echter meer te bieden dan deze specifieke historische thema’s met beroemde Nederlandse acteurs. De Nederlandse filmwereld heeft een breed scala aan verschillende genres, van documentaires voor scholen, cult horrorfilms uit de jaren 80, familiefilms tot zwarte komedie. Hieronder vind je enkele films die wereldwijd worden gewaardeerd. Toch zal deze korte filmlijst je helpen in het vinden van verrassende juweeltjes in de Nederlandse bioscoop.

Flodder (1986)

Als we het hebben over Nederlandse cultklassiekers, is het bijna onmogelijk om Flodder te vergeten. Deze film in het genre komedie heeft geleid tot twee sequels en een spin-off tv-serie. Het vertelt het verhaal van een fictieve asociale familie, genaamd Flodder. In het kader van een sociaal experiment, verhuist de familie Flodder naar de luxueuze wijk Zonnedeal. Met dit experiment wil de welzijnswerker, Sjakie, bewijzen dat de verandering van leefomgeving een positief effect op de familie Flodder zal hebben. De rijken die daar wonen, accepteren de familie Flodder echter niet. Ze veroorzaken heel wat problemen en het onjuiste taalgebruik van de karakters en de absurde manier waarop ze zich gedragen maakt deze film, hoe dan ook, uiterst grappig.

De Lift (1983)

Deze horrorfilm uit de jaren 80 gaat, zoals de titel al weggeeft, over een lift. De Lift is de eerste Nederlandse film die werd gekocht door de filmstudio Warner Brothers voor een wereldwijde release. Alle scènes van deze film werden gefilmd op de eerste verdieping van een liftfabrikant, waarbij de muren en andere rekwisieten vaak werden veranderd. De film vertelt het verhaal van een lift die uit zichzelf functioneert, mensen opsluit en hen op vreemde manieren pijn doet. De Lift wordt beschouwd als een van de beste Nederlandse horrorfilms ooit en is daarom een must om te bekijken!