Mijn favoriete horrorfilms

Binnenkort worden opnieuw de Academy Awards uitgereikt, en als grote fan van films voel ik me hier uiteraard zeer opgewonden over! Jaarlijks kan ik er dan ook echt van genieten, maar ondanks mijn liefde en respect voor de Academy Awards, ben ik toch wel teleurgesteld dat veel films door de Academy over het hoofd worden gezien. Vooral horrorfilms.

Geloof het of niet, Oscar winnende horrorfilms bestaan! Momenteel is er heel wat te doen rond de Oscars en niet alles is goed nieuws. Horrorfans voelden zich vaak tekort gedaan door de Oscars, maar nu twijfelen zelfs de gewone filmstreamers aan de keuze, en zelfs de relevantie van The Oscars. Zo werden in 2012 de beste horrorfilms compleet genegeerd. Daarom blik ik in dit artikel terug op enkele van de beterbekende Oscar winnende horrorfilms, die ook de bioscoop in Nederland hebben gehaald en tot mijn favoriete films behoren.

Silence of the lambs (1991)

De klassieker Silence of the Lambs heeft een sterk thrillergehalte, misschien dat de film daarom een betere beurt kreeg bij de Oscars. Of misschien lag het toch aan Anthony Hopkins? De Silence of the Lambs is het verhaal van een seriemoordende dokter die niet voor zijn plezier doodt en ook niet volgens zijn agenda. Hij moordt om zichzelf van een avondmaal te voorzien. Deze film is een van de engste films van de jaren 90 in het horrorgenre. Met een half dozijn nominaties won de film de Oscar van Best Picture, Best Actor, Best Director, Best Actress en Best Screenplay. De Silence of the Lambs was de eerste en enige horrorfilm die ooit de prijs van Best Picture mocht winnen. Het was dan ook zeer verdienstelijk!

Misery (1990)

Uit Stephen Kings’ boeken zijn ongetwijfeld de beste films voortgevloeid. Sommigen zijn ronduit fantastisch zoals bijvoorbeeld The Mist en de mini-serie The Stand, maar zeker ook Misery. James Caan en Kathy Bates schitteren in deze film die gaat over een verwrongen fan die haar favoriete auteur na een auto-ongeluk redt om haar obsessie alleen maar tot een brutaal einde te brengen. Met Misery won Kathy Bates een welverdiende Oscar voor beste actrice. Haar prestatie van geobsedeerde fan was ronduit fenomenaal! Misery zou ook makkelijk de prijs van beste film kunnen binnenhalen, maar blijkbaar is niet ieders smaak hetzelfde.

Andere Oscar winnende horrorfilms zijn onder andere Alien en The Fly (1986), en The Exorcist (1973), en nog vele andere.