Je eigen kortfilm maken

In over deze blog kan je lezen welke artikelen je allemaal kan vinden, maar in dit artikel zullen we het hebben over het maken van korte films.

In deze tijd van toegankelijke media lijkt het alsof iedereen dagelijks bezig is met het maken van korte films. Kijk maar eens op Facebook, Vimeo en YouTube. Sociale media puilt uit van de filmpjes, maar dit betekent niet dat het allemaal goede filmpjes zijn. Hoe maak je een leuk kort filmpje dat vooral gezien wordt tussen de vele duizenden andere? Hieronder vind je een korte gids om je te helpen jouw creativiteit en professionaliteit naar een hoger niveau te tillen.

Stap 1. Een idee en een goed script

Het klinkt wellicht hoogmoedig, maar de duizenden ‘slechte’ films die er zijn, worden vaak aangedreven door ‘slechte’ verhalen. Zorg voor originaliteit, mensen hebben een hekel aan verhalen die ze al honderden keren hebben gezien. Zodra ze door hebben waar het verhaal over gaat, klikken ze al naar het volgende filmpje.

Ook al lijkt het het moeilijkste deel van het filmen, als je een goed idee hebt, zal motivatie je door de rest van de productie brengen. Je script zal nooit 100% perfect zijn, maar wees zeker van het verhaal. Neem dus je tijd en laat enkele mensen je script lezen.

Stap 2. Storyboarding

Zodra je tevreden bent met je script, maak je een storyboard voor elke opname die je zal nemen. Vermeld hierop alle details en vul het met dingen die je film tot leven zullen brengen.

Stap 3. Licht, camera en actie

Dit is dan het moment waarop het filmen begint. Wees geduldig met je opnames en acteurs, vooral als ze niet ervaren zijn. Zorg er ook voor dat je opnames precies zijn hoe je ze wilt. En om terug te komen op de pre-productie: maak adembenemende opnames! Vermijd hiervoor statieven en statische opnames, voeg bewegingen toe aan je opnames. Zelfs al zijn ze subtiel, ze zullen leven aan een scène toevoegen.

Stap 4. Pre-productie

Het leukste onderdeel van het maken van een korte film. Zorg dat je elke opname hebt die je nodig hebt. Als iets ontbreekt, ga dan zo snel mogelijk terug. Na een korte blik op je opnames, neem je ze opnieuw door en hernoem je alle bestanden. De raad die ik je geef is om je bestanden te bewerken in High Definition. De bestanden zullen zwaarder zijn, maar als je wilt dat je werk opgemerkt wordt, zorg er dan voor dat je met de hoogste kwaliteit werkt en comprimeer de bestanden daarvandaan.

Stap 5. Release en promotie

Je film is eindelijk klaar, maar ga nog niet achterover leunen. Schrijf een goede synopsis om je film te promoten en organiseer een première.