Filmfestivals in Nederland

Naast het hooggeplaatste Nederlandse Filmfestival en het Internationale Filmfestival in Rotterdam, herbergt Nederland ook nog veel kleinere filmfestivals die afgestemd zijn op een specifiek publiek, genre en locatie. Lees verder om de beste jaarlijkse filmfestivals in het land te ontdekken.

Het Nederlands Filmfestival

Zoals de naam al suggereert, draait dit tiendaagse filmfestival in Utrecht rond de Nederlandse filmproductie en wordt het ook gezien als een van de belangrijkste evenementen in de Nederlandse filmindustrie. Het festival omvat diverse prijsuitreikingen, waaronder het Gouden Kalf.

Film aan Zee

Sinds 1998 vindt, in het kustdorp Vlissingen aan de westkust van Nederland, het evenement Film aan Zee plaats. In het programma van het festival worden vaak internationale onafhankelijke films aangeboden die op verdelers wachten in Nederland. Tevens besteedt Film aan Zee speciale aandacht aan films die gebaseerd zijn op literatuur. Met 40.000 bezoekers in 2016 is dit festival het vierde grootste evenement van de filmindustrie in Nederland.

Cinekid

Cinekid begon als een klein evenement voor kinderen tussen 4 en 14 jaar en is sindsdien uitgegroeid tot ‘s werelds grootste kindergeoriënteerde filmfestival. De activiteiten zijn zeer gezinsvriendelijk: je vindt er screenings, workshops en allerlei andere activiteiten waarbij kinderen worden aangemoedigd om deel te nemen.

Internationaal Filmfestival Rotterdam

Vier decennia geleden werd het Internationaal Filmfestival in Rotterdam gelanceerd en vandaag is het uitgegroeid tot een van de belangrijkste onafhankelijke cinema-evenementen in de wereld. Het festival concentreert zich op experimenterende en innovatieve films en laat altijd ruimte in het programma voor de avant-garde in de mediakunst.

Internationaal Documentair Filmfestival Amsterdam

Amsterdam houdt sinds 1988 het grootste docu-filmfestival in de wereld. Het festival staat meer bekend als IDFA. Honderden docu-films maken elk jaar hun debuut op het festival. Wil je graag een kijkje gaan nemen? Dit festival vindt voornamelijk plaats in de verschillende prestigieuze bioscopen in en rond Amsterdam, zoals Pathé Tuschinski.

Pluk de Nacht

In tegenstelling tot de meeste andere filmfestival in dit artikel, is ‘Pluk de Nacht’ gericht op het publiek in plaats van filmprofessionals of verdelers. Het festival vindt elk jaar plaats in augustus in de buurt van het Centraal Station. Internationale films worden verspreid over 10 opeenvolgende nachten getoond en het programma van Pluk de Nacht bevat altijd een breed scala aan zeer goede films. Het loont dus zeker de moeite om de beste films van 2017 (tot heden) te gaan bekijken tijdens het festival!